1. Batoniki na bazie masła orzechowego (przepis Keygen z forum SFD)
Składniki:
70g masła orzechowego - ponoć dobry skład maja te z Rossmanna, próbował ktoś?
90g płatków owsianych
180g WPC
30g drobno zmielonego siemienia lnianego
20g syropu klonowego
30g migdałów/orzechów
150-200ml letniej wody
W misce mieszamy masło orzechowe, odżywkę białkową, zmielone siemię lniane i płatki owsiane. Stopniowo dodajemy wody, do momentu, aż nie ma suchych kawałków. Oczywiście nie czekamy, aż wszystko zacznie pływać ;) Następnie wrzucamy do miski syrop klonowy i znów mieszamy. Na koniec lecą migdały lub orzechy.
Formujemy batoniki, zawijamy w folie i wsadzamy do lodówki.
Oczywiście można dodać suszone owoce, ale wtedy przybędzie nam węgli :)
2. Batoniki kokosowo-waniliowe (przepis pochodzi ze strony trener.pl)
Składniki:
½ szklanki odżywki białkowej w proszku o smaku waniliowym
¼ szklanki płatków kokosowych (ewentualnie mogą być wiórki)
¼ mąki kokosowej
¼ szklanki mleka
30 g roztopionej ciemnej czekolady (70-90% zawartości kakao)
Wszystkie składniki oprócz roztopionej czekolady połączyć w jednolitą
masę i formować batoniki. Jeżeli masa jest za rzadka, należy dodać więcej mąki
lub odżywki, a jeśli za sucha - dodać mleko. Uformowane batoniki ułożyć na
folii i pokryć cienką warstwą czekolady, a następnie przełożyć do
zamrażarki na pół godziny aby stężały.
3. Pikantny batonik pomarańczowo-chili :) (źródło j.w.)
Składniki:
½ szklanki odżywki białkowej w proszku o smaku waniliowym
¾ szklanki zmielonych migdałów
¼ szklanki mąki kokosowej
¾ szklanki owoców goji (mogą być inne suszone owoce, wg uznania)
¼ szklanki mleka kokosowego (lub zwykłego mleka)
1 łyżka stołowa esencji waniliowej
1 łyżka stołowa posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka proszku chili
30 g roztopionej ciemnej czekolady (70-90% zawartości kakao)
Wszystkie składniki oprócz roztopionej czekolady połączyć w jednolitą
masę i formować batoniki. Jeżeli masa jest za rzadka, należy dodać więcej mąki
lub odżywki, a jeśli za sucha - dodać mleko. Uformowane batoniki ułożyć na
folii i pokryć cienką warstwą czekolady, a następnie przełożyć do
zamrażarki na pół godziny aby stężały.
4. Batoniki jogurtowe (fitness.sport.pl)
Składniki:
Płatki owsiane górskie - 80gJogurt naturalny - 60g
Orzechy - wedle upodobań, dla mnie ok 20- 30g jest OK
Suszone owoce- dla mnie około 20g jest OK
Siemię lniane - 20g
Białko serwatkowe - 80g ja lubię używać waniliowego lub truskawkowego
Łączymy suche składniki, następnie "sklejamy" je jogurtem z rozpuszczonym w nim białkiem. Formujemy batoniki, wstawiamy do lodówki. Proporcje składników są do dopracowania w zależności od tego, co kto lubi :) Ja podałam wartości orientacyjne.
Smacznego!
PS. Dajcie znać, czy wyszły i jak smakują :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze wulgarne i spam będą usuwane. Zapraszam do dzielenia się wrażeniami. Oczywiście jestem też otwarta na sugestie :)